Πεζοπορία

Πεζοπορία

Οι εναλλακτικές διαδρομές που προτείνονται έχουν επανειλημμένα γίνει από τους ανθρώπους του «Ζαγορίου Φιλοξενία», είτε για δική τους άσκηση και απόλαυση είτε στα πλαίσια συνοδείας ομάδων περιηγητών, Ελλήνων και αλλοδαπών, και φυσικά περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς ξενάγησης και περιήγησης των επισκεπτών του ξενοδοχείου μας. Είναι πορείες χρονομετρημένες αλλά και προσαρμόσιμες στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ομάδας.

Διαδρομή 1η

Μια πρώτη (η συνηθέστερη), εύκολη και ευχάριστη διαδρομή είναι η πορεία από την πλατεία του χωριού προς το χαμηλότερο «μπαλκόνι» του Βίκου, την Αγία Παρασκευή με το ομώνυμο του 15 ου αιώνα βυζαντινό μοναστήρι και την καταπληκτική θέα από το χείλος του φαραγγιού και προς τις δύο κατευθύνσεις της χαράδρας.

Διαδρομή 2η

Μεγαλύτερη και κοπιωδέστερη αλλά και ανταποδοτικότερη είναι η πορεία - μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο - από την «επάνω πλατεία» και ανάμεσα από τους περίφημους πέτρινους σχηματισμούς, το «πέτρινο δάσος», προς το ψηλότερο «μπαλκόνι» του Βίκου, την Οξιά, με το μοναδικό θέαμα από το χείλος του γκρεμού, στο «τρομακτικό» βάθος των 1000 περίπου μέτρων κάθετων πλευρών της χαράδρας.

Διαδρομή 3η

Ο πιο τολμηρός πεζοπόρος μπορεί και από το βάθος της κοίτης να θαυμάσει το μοναδικό θέαμα, αν από το υπαίθριο θέατρο ακολουθήσει το καλντερίμι και τη σκάλα που οδηγεί στο βάθος της χαράδρας. Φθάνοντας στην κοίτη μπορεί να ακολουθήσει τη συνήθη πορεία κατά τον ρου του χειμάρρου, διάρκειας έξι περίπου ωρών συνολικά, να βγει στις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη και από εκεί να ανέβει είτε στο χωριό Βίκος, είτε στο Πάπιγκο.

Μπορεί όμως να ακολουθήσει και αντίθετη πορεία - αντίθετα προς τον ρου του χειμάρρου - μικρότερης διάρκειας και να βγει στο γεφύρι του Μίσιου, να ανέβει τη σκάλα της Βίτσας ή τη σκάλα του Κουκουλίου και να φθάσει στα ομώνυμα χωριά. Εναλλακτικά, μπορεί να συνεχίσει προς το γεφύρι του Κόκκορη, στο δρόμο για τα άλλα γειτονικά χωριά (Κουκούλι, Κήποι κ.τ.λ.)

Διαδρομή 4η

Ο πεζοπόρος που θέλει να κατέβει στο φαράγγι από μια πιο εύκολη διαδρομή, μπορεί από την πλατεία της Βίτσας (όπου μπορεί να φθάσει και με αυτοκίνητο), να ακολουθήσει το κατηφορικό καλντερίμι που περνάει από την εκκλησία της Παναγίας και στη συνέχεια, ακολουθώντας το μονοπάτι, να καταλήξει στη σκάλα που οδηγεί στην κοίτη του χειμάρρου και στο γεφύρι του Μίσιου. Μετά από μια αναγκαία στάση μπορεί να ξανανέβει τη σκάλα - η όλη πορεία δεν διαρκεί περισσότερο από μιάμιση ώρα - ή να ακολουθήσει μια από τις άλλες διαδρομές.

Διαδρομή 5η

Ο περιπατητής που θέλει να κάνει μια μικρότερη και ευκολότερη πορεία μπορεί να επισκεφθεί το ερειπωμένο μοναστήρι (επίσης του 15 ου αιώνα) του Προφήτη Ηλία, σε λόφο προς τα νοτιοδυτικά του οικισμού ή - μια ακόμη ευκολότερη διαδρομή - να περάσει από τον αρχαιολογικό χώρο, όπου ερείπια κτηνοτροφικού οικισμού του 9 ου π.Χ. αιώνα, ανάμεσα στο Μονοδένδρι και τη Βίτσα, και να καταλήξει στην Άνω Βίτσα. Αν θέλει, μπορεί να συνεχίσει την πορεία του ακολουθώντας τα καλντερίμια, να περάσει από τις πανέμορφες εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου και να καταλήξει στην πλατεία του χωριού.